K(r)ácení volnosti

22. 12. 2016 12:41:37
Kácejí aleje. Napsáno to zní dramaticky jako od ekoaktivisty. A ono to dramatické taky je. Většinou je prý to kácení proto, že silnice mezi stromy nesplňuje normu. Nebo jsou stromy dožilé. Myslím si, že je to blbost a blbost.

Pokud norma způsobuje, že se zničí něco, co je nepopiratelně krásné, tak pojďme rovnou zbourat centrum Českého Krumlova, to taky neodpovídá rozhledovým úhlům na křižovatkách ani minimálním šířkám jízdního pruhu. Aspoň to budeme mít rychleji za sebou.

Chci tady požádat o hlas pro zachování krásných maličkostí, kterých se zbavujeme bez rozmyslu, takže už tu pak po nás nic hezkého nezůstane. Když mí rodiče před asi 30 lety vyklízeli sklep po babičce, tak taky byli unavení z té přemíry starých věcí a vyhodili i něco, čeho jim je s odstupem líto. Nenechme se unést.

Český Krumlov je na druhém břehu, už je z něj rezervace UNESCO. Chtělo by se říct: „Má to dobrý...”, ale to taky není pravda. Tam se zas nemůže nic změnit, dostavět. Rezervace. Jako centrum Prahy. Úředník má najednou jednoduchý důvod, proč může zamítnout. A zbavit se tak zodpovědnosti.

Jsou to dvě strany téže mince. Plíživost toho trendu pozoruji několik let na silnici Praha-Mělník. Každým rokem se někde kus přerušované čáry změní na plnou. Mám odpozorováno a domorodci potvrzeno, že k tomu stačí jediná nehoda na inkriminovaného místě. Co na tom, že ten, kdo ji způsobil, jel jako blbec a byla to jen a jen jeho osobní chyba? Pro příslušný úřad je osvědčením o činnosti a užitečnosti to, že „s tím něco udělá”. Hmatatelně a snadno. Z přerušované čáry plná. Tam, kde se něco smělo, už se to nesmí. Prostor svobody pro všechny byl směněn za klid pro někoho.

Podzimní cesta
Podzimní cesta (Rostislav Říha)

Jednou jde o úbytek krásy, která člověka naplňuje (aleje na podzim...), podruhé o úbytek svobody, která člověka ničí tím, jak musí řešit vnitřní dilema, rozpor mezi zdravým rozumem (jsem na přehledném místě a ten dědeček přede mnou jede opravdu pomalu, tady bych ho mohl předjet bezpečně) a předpisy (je tu plná čára, určitě to není jen tak, a co kdyby mě tu ještě chytli).

Tak či onak se náš prostor v tomto světě postupně zaplňuje věcmi horšící se kvality. Vysvětlení je jasné: pro někoho je to tak snazší. Ale pozor, ten někdo jsem já, možná i TY... Prst na nos: kolikrát jsem dnes vyměnil riziko z vlastní zodpovědnosti a možný pocit naplnění z vykonaného skutku za klid a jistotu, pramenící z toho, že jsem se zodpovědnosti zbavil? Navrhoval bych začít po kouskách a u sebe.

Autor: Rostislav Říha | čtvrtek 22.12.2016 12:41 | karma článku: 14.01 | přečteno: 272x

Další články blogera

Rostislav Říha

Pavel Mašín, problém integrity, aneb General Sir, thumbs up!

Generálu Pavlovi mnozí vyčítají, že nesouhlasí s medailí pro Mašíny, protože zabili nevinného pošťáka. Přijde mi to unfair.

15.9.2022 v 15:04 | Karma článku: 15.23 | Přečteno: 436 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 58 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 12.59 | Přečteno: 122 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 5.73 | Přečteno: 109 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 38.03 | Přečteno: 916 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 34.01 | Přečteno: 3398 | Diskuse
Počet článků 18 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 893

Architekt, sochař, malíř, grafik. Vážím si poctivosti - začíná to řemeslem... a samozřejmě se to promítá dál. Volnou tvorbu si můžete prohlédnout na www.app-art.cz, architekturu na http://www.rh-arch.com/ a kdyby náhodou, mrkněte i na www.facebook.com/appartcz/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...